Do fit postave v 5 korakih

Zima se počasi poslavlja, zjutraj nas prebuja petje ptic, temperature se počasi dvigajo, zimska kolekcija oblačil pa se poslavlja. Pomlad je tu. Ob vse tanjših slojih oblačil, se marsikdo zamisli nad pridobljenimi kilogrami, ki so se nakopičili v hladnejših mesecih in v trenutnem obdobju izolacije. Ugotavljamo, da večina ljudi želi živeti zdravo, vendar ne ve kje in kako začeti. Zato smo za vas pripravili 5 kratkih nasvetov, ki vam bodo pomagali da (po)stanete fit in hkrati poskrbite za močan imunski sistem. Z majhnimi koraki do velikih sprememb.

1. Gibanje

Vsi poznamo rek brez muje se še čevelj ne obuje. Žal rezultati ne pridejo sami od sebe, kar pa ne pomeni, da morate preživeti ure in ure v fitnesu. Dovolj je že 30 minut dnevnega gibanja. Oblika rekreacije je lahko poljubna in ni potrebno, da je vsak dan enaka. Lahko tečete, kolesarite, rolate,.. Zelo učinkovita oblika rekreacije je tudi hoja v hribe, ali pa trenutno zelo priljubljena vadba doma, za katero ne potrebujete niti enega pripomočka.

2. Prehrana

Poleg gibanja je zelo pomembna tudi prehrana. Začnite z majhnimi spremembami. Poskusite iz večjih obrokov narediti več majhnih. Torej, če ste do zdaj zaužili 2-3 obroke, poskusite iz tega narediti vsaj štiri. Izogibajte se predelani hrani, zato je priporočljivo, da obroke pripravite sami. Zaužijte čim več sezonskega svežega sadja in zelenjave, izogibajte se rafiniranim maščobam, uživajte polnovredno rastlinsko prehrano (rjavi riž, ovseni kosmiči, fižol, čičerika, leča, ajda, pira, oreščki ipd.) ter najpomembneje prenehajte šteti kalorije in začnite poslušati svoje telo. Pri tem vam lahko pomagajo razna prehranska dopolnila.

3. Manj (procesiranega) sladkorja in več vode

Ne to ni mit – vsak nutricionist in prehranski strokovnjak vam bo najprej svetoval, da iz svoje prehrane izločite (predelani) sladkor in nezdrave prigrizke, nadomestite pa jih z bolj zdravimi različicami. Največkrat po sladkorju posežemo v stresnih situacijah, zato priporočamo, da 14 dni pišete dnevnik kdaj, kje in zakaj začutite največjo potrebo po sladkorju. Naredite mini analizo zakaj menite, da sploh potrebujete nekaj sladkega. Na ta način boste najlažje ugotovili kje tiči glavni vzrok po sladkorju in ga tudi lažje odpravili. Odličen proti boju odvečnih kilogramov je tudi česen. Česen pomaga uravnavati sladkor v krvi, prav tako zmanjšuje količino kortizola v telesu, ki je znan tudi pod imenom stresni hormon. V kolikor niste ljubitelj svežega česna, lahko posežete po kapsulah brez neprijetnega vonja. Namesto sladkih sokov pa priporočamo pitje nesladkanega čaja in/ali vode.

4. Kvaliteten spanec

Za fit telo in dobro počutje je potreben tudi kakovosten spanec. Strokovnjaki priporočajo 7-9 ur spanca na noč, kar možganom in telesu omogoča moč in dobro počutje za naslednji dan. Pred spanjem se poskusite sprostiti (lahko uporabite tehniko  4-7-8; vdihnite skozi nos za 4sekunde, zadržite dih za 7 sekund in izdihnite močno v približno 8 sekundah, postopek nekajkrat ponovite), prostor, kjer spite naj bo popolnoma temen in poskusite vstajati ob istih urah, vseh 7dni v tednu.

5. Bodite srečni

Preprost, vendar zelo učinkovit nasvet je, da ste hvaležni in srečni. Vsak dan se zahvalite za vsaj 3 stvari. Ni potrebno, da so zahvale vesoljskih razsežnosti, dovolj je že, če ste hvaležni za pitno vodo, za nasmeh neznanca, ipd. Ljudje, ki so hvaležni in srečni, so tudi bolj zdravi in uspešni.

Priporočeni izdelki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zapri

Prijava

Zapri

Košarica (0)

Košarica je prazna V vaši košarici ni izdelkov.

Vitaminko

Mesto zdravja