Pamet v glavo- bakterije v črevesje

To, da možgani sprejemajo in oblikujejo sporočila iz vseh koncev telesa in jih preko možganov zaznamo kot občutke lakote, bolečine in ugodja, in pa to, da telesnim organom avtonomno poveljujejo še mnogo ukazov, ki so nujno potrebni za življenje organizma, najbrž že veste. Ali pa ste vedeli, da obstaja tudi drug center telesa, ki neprenehoma komunicira z možgani in brez katerega bi ti ostali skoraj brez dela?

Zdravo črevesje je odgovorno za velik del nenehnih življenjsko pomembnih procesov v človeškem organizmu. V njem prebiva kar 10-krat več baterij kot je celic v telesu, te pa skrbijo za presnovo zaužitih hranil in njihovo absorbcijo v organizem.

Kakšna je vloga bakterij in črevesja v razmerju do možganov in počutja celega telesa?

Najpomembnejši nalogi črevesnih bakterij sta presnova in priprava zaužite hrane za absorbcijo hranil. Bakterije črevesja, ki tvorijo črevesno mikrofloro, s postopkom fermentacije presnavljajo ogljikove hidrate, da jih naše telo lahko sprejme kot vir energije. V črevesju se presnavljajo tudi nekatera zdravila, holesterol in žolčne kisline.

V črevesju se nahaja kar 80% vsega imunskega sistema človeškega telesa. Kadar so črevesne bakterije v ravnovesju, znajo presoditi, katere organizme in hranila sprejeti v telo in katere izločiti. Neravnovesje bakterij v črevesju nasprotno ne zna prepoznati, kaj je za telo dobro in kaj ne, zato dela obrambe telesa ne opravlja več tako skrbno in lažje zbolimo. Možgani obvladujejo le 20% imunskega sistema telesa.

Črevesne baterije, ki so v ravnovesju, proizvajajo kar 90% serotonina, hormona sreče in naravnega antidepresiva. Raziskave so pokazale, da možgani in črevesje neposredno komunicirata po živčni osi vagusnega živca in to v večji meri v smeri navzgor do možgan in ne obratno. Na naš občutek sreče zato predvsem vpliva prav to, kar se dogaja v naši mikrobioti! Poleg tega je ravnovesje črevesnih bakterij odgovorno tudi za naš apetit, pomnenje, koncentracijo, dober spanec, na razvoj depresije, anksioznosti ter multiplo sklerozo.

Črevesne bakterije oskrbujejo telo z vitamini. Večino vitaminov moramo ljudje v telo vnesti s hrano, nekaj pomembnih, kot sta naprimer vitamin B in K pa proizvajajo prav bakterije črevesja. Najpomembnejše med bakterijami črevesja so Lactobacilli .

Lactobacillius acidophilus

Iz družine Lactobacillov je telesu lastna in naravno prisotna vrsta probiotične bakterije, ki spodbuja obnovo baterijskega ravnovesja prebavnega trakta in črevesne mikroflore. Proizvaja encim laktazo, ki laktozo presnavlja v mlečno kislino, ta pa deluje predvsem kot obrambni mehanizem telesa:
– vzpostavlja optimalno bakterijsko ravnovesje črevesja za podporo osi delovanja črevesje – možgani
– spodbuja rast drugih probiotičnih bakterij v prebavnem traktu in krepi zdravje prebavnega trakta
– pomaga okrepiti naravno odpornost telesa, viša raven energije in izboljša splošno počutje
– zmanjšuje vrednost LDL holesterola;
– lajša simptome razdražljivega črevesja kot sta napihnjenost in driska;
– blaži vaginalna vnetja, saj vzpostavlja zdravo ravnovesje vaginalne flore

Izdelek Lactobacillius acidophilus s kar 500 milijoni živih bakterij na kapsulo je odlična prva pomoč od dobrih bakterij osiromašenega organizma.

Število dobrih (in slabih) bakterij v organizmu se odziva na mnogo dejavnikov. Zanimivo je, da geni na našo mikrobioto nimajo prav dosti vpliva. Največji vpliv na ravnovesje črevesnih bakterij imajo dejavniki, ki jih bolj ali manj lahko obvladujemo sami, zato jih lahko poimenujemo kar osebne odločitve. To so življenjski slog, okolje ter prehrana. Tudi uživanje antibiotikov in sintetičnih zdravil dokazano zavira rast dobrih bakterij v črevesju, zato smo v času zdravljenj farmakološkimi preparati bolj podvrženi vnetjem tako v črevesju kot drugje. Najpomembnejši dejavnik je je v resnici prehrana, saj jemo vsak dan, večkrat na dan in pri vseh sodobnih možnostih izbire se res lahko odločimo za tista živila, ki bodo podprla delovanje našega organizma, zavarovala naše črevesje, spodbudila razvoj dobrih bakterij in spravila naše črevesje v najboljšo formo.

Razvoj dobrih bakterij v črevesju spodbuja uživanje nekaterih jedi, ki so jih poznali že Rimljani, vedske kulture in stara kitajska civilizacija. Vsem je skupno, da so konzervirane s postopkom fermentacije, ki je bil v preteklosti priročen način hranjenja živil predvsem zato, ker niso poznali hladilnikov. Priprava živil s postopkom fermentacije jih je naredila za naravne probiotike, ki so po sestavi skoraj identični bakterijskih kulturam v črevesju. Zanimivo je, da je prav bakterija Lactobacillius acidophilus prisotna v večini od njih: kislo zelje, kefir, jogurt, droži…

Kaj lahko kar takoj naredimo sami?

– V svoj jedilnik vključimo fermentirana živila, naravne probiotike, po katerih so posegale že naše babice: kislo zelje in repa, jogurt in kefir, ali pa tista, ki so jih od nekdaj uživale druge kulture, dandanes pa so dostopne tudi nam: kombucha, kimchi, tempeh…

– Za hitrejšo vzpostavitev zdravega črevesja izberimo izdelek Lactobacillius acidophilus (link na izdelek), ki predstavlja izvrstno podporo od stresa, antibiotikov, neustrezne prehrane in vnetij izčrpanemu organizmu, da se ta v kar najkrajšem času obnovi in povrne v zdravo ravnovesje.

– Omejimo ali še bolje, iz svoje prehrane popolnoma izključimo predelane ogljikove hidrate, predpripravljena živila in alkohol.

– Premaknimo se! Kljub pretežno sedečemu slogu dela in življenja najdimo čas, da pretegnemo noge, obujmo superge in naredimo vsaj 8000 korakov na dan.

– Omejimo uporabo antibiotikov in drugih sintetičnih zdravil. Če je le možno, posezimo po naravnih pripravkih. Pot do ozdravitve morda malo daljša, a bo zagotovo celovitejša.

Priporočeni izdelki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zapri

Prijava

Zapri

Košarica (0)

Košarica je prazna V vaši košarici ni izdelkov.

Vitaminko

Mesto zdravja