Kaj je pomembnejše za hujšanje – gibanje ali prehrana?

Zmagovalni načini za izgubo telesne teže

Maščobne obloge na trebuhu, zadnjici, stegnih, so tisto, čemur se prav vsi želimo izogniti. Kajti niso samo eden od vzrokov za nizko samopodobo in slabo fizično počutje, pač pa tudi eden ključnih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni in kroničnih obolenj, kot so:
– sladkorna bolezen tipa 2
– previsok krvni tlak
– nekateri tipi raka
– hipertenzija
– bolezni srca in ožilja ter kapi
– okvare ledvic in jeter

Tega si zares ne želimo, zato je nujno, da poskrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano, zadostno gibanje ter efektivno dosežemo naš cilj – odlično počutje v zdravem in fit telesu.

Lotimo se izgube telesne teže: Je pomembnejše gibanje ali prehrana?

Tako se hitro srečamo z vprašanjem: Gibanje ali prehrana – s čim učinkoviteje izgubljati kilograme? Večina strokovnjakov se strinja, da sta obe komponenti pomembni za ohranjanje zdravja in dobro počutje, a da je prehrana tista, ki je bistveno bolj pomembna za izgubo telesne teže.

Zakaj? Enostavno. Za izgubo kilogramov je bistvenega pomena, da porabljamo večjo količino kalorij kot jo vnesemo v telo. Telovadba nam seveda pomaga pri porabi določene količino kalorij, a dejstvo je, da ob povečani telesni aktivnosti večina ljudi začuti tudi večjo lakoto. Tako posledično jemo več in v telo vnesemo več kalorij. Razmerje med vnosom in porabo kalorij se tako nagne v prid pridobivanju oz. ohranjanju telesne teže.

A stvar ni tako črno-bela. Če je naš cilj zmanjšanje telesne teže, res lahko rečemo, da je potrebno zgolj zmanjšati kalorični vnos s hrano v telo in bomo dosegli cilj. Torej, spremenili bomo prehrano, da v telo vnesemo manjšo količino kalorij, in ob tem nam sploh ni treba telovaditi.

A raziskava Nacionalnega inštituta za zdravje dokazuje, da bomo ob takem ravnanju poleg maščobe začeli izgubljati tudi mišice – konkretneje, od celotne izgubljene teže bomo izgubili kar eno četrtino mišic. Telo je namreč prisiljeno najti nove vire goriva, če mu odvzamemo del kalorij, ki so mu bili na voljo prej. Tako telo poleg zalog maščob začne ‘kuriti’ tudi proteine mišic.

Gibanja pri izgubljanju telesne teže ne smemo zapostaviti

Iz tega torej lahko povzamemo, da športna aktivnost morda res ni ključna za izgubo kilogramov, a je izredno pomembna za ohranjanje in gradnjo mišičnega tkiva. V nekaterih primerih se lahko zgodi, da bomo ob povečanju športne aktivnosti dejansko celo nekoliko pridobili na teži zaradi izgradnje mišičnega tkiva, a brez skrbi, ob tem bomo vseeno tudi izgubljali maščobo.

Kar je najpomembneje pri tem pa je, da so prednosti, ki nam jih nudi zadostno športno udejstvovanje povezane predvsem z izboljšanjem kompaktnosti telesne, presnovnega sistema in krepitvi splošnega počutja, ne zgolj z izgubo teže.

Raziskave so prav tako pokazale, da ljudje, ki zgolj spremenijo prehrano in uvedejo dieto v svojo prehrano, nimajo tako dolgoročnih rezultatov kot tisti, ki tudi telovadijo. Uvedba športnega življenjskega stila v življenje ima tako izredno pomembne rezultate pri izgubljanju telesne teže.

Kardio vaje vs. dviganje uteži

Kakšne športne aktivnosti pa se lotiti? Ena od bolj pogostih vaj, ki so koristne pri hujšanju so kardio vaje – sem spadajo denimo hoja, tek, kolesarjenje in plavanje. Tak način gibanja ima vpliv na kurjenje kalorij, a ne vpliva tako zelo na izgradnjo mišične mase. Taka vrsta vadbe bo imela največji vpliv na nevarno maščevje, ki se nabira okrog trebuha, in bo prispevala k preprečevanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in bolezni srca in ožilja, ter bo veliko pridala k splošnemu dobremu počutju.

Medtem pa imajo vaje, ki so povezane z dvigovanjem uteži, drugačen učinek. Te bodo najbolj vplivale na izgradnjo moči, tona in količine mišic ter bodo z velikim vplivom na pohitritev metabolizma prispevale k veliko hitrejši porabi kalorij. Dolgoročno gledano imajo take vaje izredno vlogo pri ohranjanju telesne mase, ko smo enkrat dosegli svojo želeno težo, zato so pri izgubljanju telesne mase najboljši dodatek dietni in uravnoteženi prehrani.

Najpomembnejša za učinkovito hujšanje: ustrezna prehrana

Pa smo pri najpomembnejšem vidiku izgubljanja telesne teže. To je prehrana. Da bi učinkovito in konsistentno izgubljali telesno težo, moramo narediti konkreten vpogled v prehranske navade, ki jih imamo.

Eden od učinkovitih načinov hujšanja, ki jih lahko uporabimo, je znižanje vnosa sladkorja in ogljikovih hidratov v svojo prehrano. Dieta z nizkim vnosom ogljikovih hidratov (ang. LCHF) je znana po tem, da zniža apetit, kar v praksi pomeni, da smo manj lačni in tako posledično zaužijemo manj kalorij. Namesto, da bi telo za energijo kurilo ogljikove hidrate, tako začne za energijo porabljati maščobe.

Drugi pozitivni vidik takšne diete je znižanje ravni inzulina, hormona, ki je v telesu poleg dopamina odgovoren za veliko željo po sladkem. Z LCHF dieto posledično uspešno dosežemo, da lahko jemo manj in istočasno ne čutimo lakote kot bi jo sicer.

Seveda si občasno, recimo enkrat tedensko, kljub temu privoščimo dan, ko jemo tudi več ogljikovih hidratov, da se nagradimo in bomo tako lahko dolgoročno konsistentni z dieto. Za tak primer si zagotovite Carb Blocker, s katerim učinkovito omejite absorpcijo ogljikovih hidratov in njihovo pretvorbo v sladkor ali maščobo.

Vnašanje beljakovin, maščob in vlaknin v vsak obrok

Druga stvar, ki je pomembna za ohranjanje stabilne ravni inzulina, pa je konsistentno vnašanje treh sestavin v obroke. Z dodajanjem teh bomo ostali siti dlje časa ter bomo tako učinkoviteje dosegli svoje cilje glede izgube telesne teže. Te sestavine so beljakovine, zdrave maščobe in vlaknine.

Za vnos beljakovin v prehrano vnesite denimo piščančje in puranje meso, pusto govedino, mlečne izdelke, ribe in jajca. Zdrave maščobe boste našli v med drugim v oreščkih, avokadu, semenih, olivnem olju in rumenjakih. Vlaknine pa v prehrano vnesite s katero koli zelenjavo in jagodičevjem.

Mnogo receptov in idej za LCHF prehrano najdete preko spleta, odločite pa se seveda lahko tudi za drugo vrsto diete. Bistveno je, da s pomočjo zdrave in pestre prehrane, uravnavanjem ravni inzulina in konsistentno športno aktivnostjo lahko enostavno dosežete svoje cilje in se počutie zdravo, močno in lepo v svojem duhu in telesu.

Priporočeni izdelki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zapri

Prijava

Zapri

Košarica (0)

Košarica je prazna V vaši košarici ni izdelkov.

Vitaminko

Mesto zdravja