16 slastnih živil, s katerimi dvignite raven energije

Kako do več energije z okusno prehrano?

Utrujenost, izčrpanost, občutek zaspanosti, je nekaj, kar postaja stalnica modernega življenjskega sloga. Kar 20 % ljudi poroča o prekomerni zaspanosti skozi dan. Raziskava Nacionalnega sveta za varnost v letu 2017 je pokazala celo, da utrujenost na delovnem mestu občuti kar 75 % ljudi.

To so neverjetni podatki, ki govorijo o tem, kako zelo nas bremeni moderni življenjski slog, v katerem je prisotna visoka potreba po efektivnosti in učinkovitosti. Pogosto na račun prostega časa, osebnega zadovoljstva, skrbi zase in za svoje telo. Dejavniki, ki dokazano vplivajo na nihanje ravni energije, so:
– Manjko spanca
– Visoka raven stresa
– Manjko gibanja
– Pitje alkohola in kajenje
– Prekomerno uživanje sladkorja
– Premalo pitja vode
– Manjko pristnih odnosov
– Prehrana, ki je osiromašena telesu potrebnih hranil

S kakšnim gorivom hranimo svoje telo?

Osredotočili se bomo na zadnjega od teh dejavnikov, prehrano. Ta ima ogromen vpliv na splošno počutje, na raven energije v telesu in tudi na splošno zdravje organizma.

Vsi smo že doživeli trenutek, ko smo se odločili za hiter prigrizek, ker enostavno nismo imeli časa za polnovreden obrok. Ocvrta hitra hrana denimo je še posebej polna maščob in ji konkretno primanjkuje vlaknin, kar sta dva dejavnika, ki upočasnjujeta prebavo. Počasnejša prebava pa upočasni hitrost, s katero hranila, ki so odgovorna za dvig energije, prispejo v telo. Posledično pride do zamika dviga energije, ki bi ga običajno povzročil obrok.

Prav tako takšna prehrana nima zadosti vitaminov, mineralov in drugih esencialnih hranil. Prehrana, ki je bogata z esencialnimi hranili nam pomaga dvigniti in ohranjati visok nivo energije, medtem ko pogosto uživanje manj zdrave hrane izpodrine ta hranila iz naše diete.

Izbirajte hrano, s katero si zagotovite dvig energije

Preveč hrane, polne nezdravih maščob naenkrat, nam da občutek prenajedenosti. Pogosto se zgodi, da posledično sploh ne moremo začutiti navdušenja nad stvarmi in dejavnostmi še naslednjih nekaj ur.

Zato poskusimo izbirati živila, ki so polna telesu potrebnih hranil, so izredno okusna in iz njih lahko pripravite čudovite zdrave, pestre in polnovredne obroke. Za trenutke, ko drugače ne gre ter kot dodatek zdravi prehrani, pa ne pozabite na Multivit – bogato zalogo esencialnih vitaminov, s katero si zagotovite več energije in okrepite svoj imunski sistem.

Katera so okusna in enostavna živila, ki dvigujejo energijo?

Sadje

1. Banane

Banane so morda eden najboljših živil za dvig energije, saj so odličen vir ogljikovih hidratov, kalija in vitamina B6 in so tudi izredno bogate z vlakninami. Študija je pokazala, da ena banana pred dolgo kolesarsko vožnjo na dvig energije učinkuje boljše kot izotonični napitek, ki jih športniki običajno uporabljajo za ta namen.

2. Goji jagode

Goji jagode so male rdečkaste jagode, ki vsebujejo ogromno hranil, ki imajo pomembne antioksidativne učinke in odlično delujejo proti staranju. Nekateri antioksidanti v njih imajo med drugim tudi efekt povečanja energije.

3. Jabolka

Uporabite jih kot prigrizek in na mnogo drugih načinov in ker imajo ogromno vlaknin in hranil ter antioksidante imenovane flavonoidi, vam bodo poleg povečanja energije omogočila tudi preprečevanje stresa in vnetnih procesov v telesu.

4. Jagode

Jagode so odličen vir mineralov, vitamina C in folatov. Vsebujejo pa tudi esencialne antioksidante, imenovane fenoli, ki telesu lahko pomagajo ustvarjati energijo na celični ravni.

5. Pomaranče 

Kot zelo dobro vemo so pomaranče odličen vir vitamina C in so tako zelo privlačne tudi zaradi svojega sočnega okusa. Zadostna količina vitamina C v telesu ima po raziskavah sodeč vpliv tako na dobro počutje kot tudi na preprečevanje občutka zmedenosti, jeze in depresije.

6. Avokado

Avokado je zares odlična izbira visoko hranilnega živila, ki ga lahko uporabite v slanih ali sladkih obrokih. Poleg tega, da vsebuje hranila, proteine in vlaknine, je tudi bogat z zdravimi maščobami. To pomeni, da avokado prispeva k povišanju energije pa tudi k boljšemu izkoristku v maščobi topnih hranil v telesu.

Živalski proizvodi

7. Ribe

V splošnem so ribe odličen vir beljakovin in B vitaminov. Bolj mastne sladkovodne ribe kot so losos, tuna in sardine, pa imajo tudi visok delež omega 3 maščobnih kislin, ki po raziskavah sodeč izboljšujejo možganske funkcije in zmanjšujejo vnetja v telesu.

8. Goveja jetrca

Največja prednost govejih jetrc je, da vsebujejo ogromno vitamina B12, ki ima največji vpliv na to, da se počutimo polni energije. Medtem, ko sicer vse meso vsebuje vitamin B12, pa ga goveja jetrca vsebujejo mnogo več kot preostalo meso.

9. Jogurt

Poleg tega, da je jogurt lahko praktičen in hiter prigrizek, je bogat z beljakovinami, maščobami in enostavnimi ogljikovimi hidrati, ki telesu zagotovijo potrebno energijo. Prav tako vsebuje vitamine B2 in B12, ki so vključeni v pomembne celične procese.

10. Jajca

Jajca so polna beljakovin in so stabilen vir energije, ki se ohrani dolgo časa, saj med prebavljanjem ne vplivajo na nihanje krvnega sladkorja in inzulina. Še več, jajca so bogata z aminokislino, imenovano levcin, in vitamini B, ki imajo prav tako ugoden vpliv na povečevanje nivoja energije.

Zelenjava in ostalo

11. Sladki krompir

Sladki krompir je vir ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo. Ob tem pa je bogat tudi z vlakninami, zaradi katerih je absorbcija teh ogljikovih hidratov v telo počasnejša in bolj dolgotrajna. Posledično sladki krompir telesu omogoči daljši izkoristek energije. 

12. Ovsena kaša

Ta vsebuje beta glukan, topljivo vlaknino, ki v prebavnem sistemu tvori gelu podobno snov, ki upočasnjuje praznjenje želodca in absorpcijo glukoze v kri. Prav tako je bogata z vitamini in minerali, ki so pomembni za proizvodnjo energije. Med njimi so vitamini B, železo in magnezij.

13. Fižol

Fižol je bogat vir ogljikovih hidratov, vlaknin in beljakovin. Ker se prebavlja počasi, ohranja stabilno raven sladkorja v krvi in tako zagotavlja stabilno raven energije. Vsebuje tudi antioksidante, ki v telesu delujejo protivnetno.

14. Oreščki

Večina oreščkov, denimo mandlji, orehi in indijski oreščki so poznani po visoki vrednosti kalorij in obilici beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Poleg tega so bogati z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, kar vse vpliva na dvig energije, pa tudi na preprečevanje vnetij v telesu.

15. Kava

Ob zmernem uživanju kave je to izvrstno živilo za dvig energije. Bogata je s kofeinom, ki se hitro absorbira preko krvnega obtoka v možgane in ima stimulativni efekt na telo, ter nas naredi bolj fokusirane in bistre.

16. Temna čokolada

Ker ima temna čokolada visok delež kakava, je znano, da ima na telo veliko pozitivnih učinkov. Antioksidanti v kakavu pohitrijo krvni obtok ter dostavljajo kisik v možgane in mišice. S tem izboljšajo njihovo delovanje, znižujejo izčrpanost in izboljšujejo splošno počutje.

Iz tega bogatega nabora živil lahko sestavite neverjetno okusne obroke ter s tem povišate in ohranite visok nivo energije skozi celoten dan. Ob tem ne pozabite na to, da si zagotovite zadostno število obrokov na dan, jih ne izpuščate in da tudi jeste dovolj. Diete, ki so zelo omejujoče glede količine in hranil, ki jih zaužijete, imajo lahko na nivo energije negativen učinek. 

Priporočeni izdelki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zapri

Prijava

Zapri

Košarica (0)

Košarica je prazna V vaši košarici ni izdelkov.

Vitaminko

Mesto zdravja