Je vaše življenje presladko?

Kratek vodnik, kako se osvoboditi suženjstva sladkorja

Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako težko pojesti samo en kvadratek čokolade? Ali zakaj se je tako težko držati še tako raznolike in okusne shujševalne diete?

Ne zanikajte. Tudi vaše misli so že odjadrale do kuhinjske police s tablico najslajše razvade, kajne? Odgovor je seveda: zaradi sladkorja! Ampak zakaj ravno sladkor?

Skozi evolucijo so se človeški možgani naučili ljubiti sladkor. Naši predniki so živeli v zelo nepredvidljivih časih, v določenih obdobjih je bilo hrane na pretek, spet drugič je je primanjkovalo. Zanje je bilo zato nujno, da so se, kadar so prišli do sladke, visoko kalorične hrane, z njo dodobra nahranili. Zagotovila jim je namreč dovolj energije za opravljanje vseh funkcij organizma, višek sladkorja pa se je shranil v njihovih jetrih kot glikogen, da so ga lahko uporabili pri stresnejših obremenitvah telesa, kot sta lov ali tek pred kakšno divjo zverjo. Kadar je bilo hrane v izobilju, se je namesto v obliki glikogena sladkor v telesu shranil kot maščoba, iz katere zalog je telo naših prednikov črpalo v obdobju lakote in pomanjkanja hrane. Lakota je bila v preteklosti težek, a normalen in pogost del življenjskega cikla. Nakopičena maščoba je v času lakote ohranjala naše prednike pri življenju.

Danes živimo sanje naših prednikov – sladkor t.i energija – je dostopen na vsakem koraku. In ne samo to: sladkor se nahaja praktično v vsakem pripravljenem živilu, ki ga najdemo na policah trgovin, tudi v tistih, ki jim pridodajamo pripono ‘zdrava’. Kruh, jogurti, kosmiči, omake, sadni sokovi in gazirane pijače, da o raznovrstnih in množičnih sladkarijah sploh ne govorimo, vsi so polni sladkorja. Tukaj se sanje naših prednikov spremenijo v moro sodobnega človeka. Ker slednji praktično ne pozna obdobij lakote, se zaužit sladkor, pospravljen v maščobnih oblogah telesa, okoli organov in v notranjosti žil, tam samo nalaga.

Kaj se torej dogaja v človeških možganih, kadar jemo sladkor in zakaj en kvadratek čokolade ni dovolj?

Kadar zaužijemo nekaj sladkega, se v možganih močno poveča dopamin, nevrotransmiter, ki ga možgani razumejo kot doživetje ugodja in užitka. Našim prednikom občasni občutek užitka ob redkih sladkih obrokih ni povzročal težav, sodobnemu človeku pa nenehno spodbujanje dopamina v možgane veliko bolj škodi kot koristi. In kar je še več: s pogostim uživanjem sladkorja v daljšem časovnem obdobju se občutek ugodja zmanjšuje. To praktično pomeni, da moramo za enak prijeten občutek pojesti vedno več sladkorja.

Kadar morda sprejmemo odločitev in prenehamo uživati sladkor, večina od nas doživlja neprijetne občutke, vrtoglavico, pomanjkanje energije, slabost, napetost in še bi lahko naštevali. Vse to je začaran krog in ti neprijetni občutki so pravzaprav t.i. odtegnitveni simptomi.

Ali ste vedeli, da ima sladkor na naše možgane enak učinek, kot ga njim povzročata heroin in kokain? Če pomislimo, koliko sladkorja je prisotnega v naši prehrani, kakšen odnos imamo do njega mi sami in družba, lahko rečemo, da je sladkor najbolj tolerirana droga z največjim številom odvisnikov!

Še nekaj se zgodi v telesu, kadar je naša dieta preveč sladka. Poruši se normalno delovanje hormona leptina. Leptin je v telesu zadolžen za to, da nam sporoča občutke sitosti. Kadar je delovanja leptina oteženo, težje prepoznamo občutke prave in lažne lakote in občutimo več skomin po sladkem.

Sladkor v nas vzbuja prijetne občutke, pomaga nam potolažiti žalost, jezo in strah. Seveda se vprašamo: je to kaj slabega?  Hrana in sladkor sta vendar v današnji družbi najbolj sprejemljivi in spodbujani tolažba in nagrada. Po drugi strani pa sta obe krivec za vrsto bolezni sodobnega časa.

Zdaj, ko poznamo vplive in posledice uživanja sladkorja, lahko pogledamo, kako si lahko pomagamo pri zmanjševanju ali pa celo popolni ukinitvi sladkorja iz našega jedilnika.

Poiščite navdih.

Črtanje sladkorja iz prehrane je umski proces, ki zahteva veliko discipline, ki smo ji lahko zvesti le z vztrajno motivacijo. Naučiti se odvaditi razvade ni preprosta reč, a če poiščete razloge, zakaj želite odstraniti sladkor iz svojega življenja in kaj (slajšega) vam bo to prineslo, bo šlo mnogo lažje. Zapišite si svoj zakaj in kaj in zavestno spremljajte proces. Pomagajo vam lahko na primer pisanje dnevnika, meditacija, joga ali sprehod v naravi.

Spočijte se.

Spanec je božanski zdravilec vseh bolezni. Ne verjamete? Kar pomislite, koliko prehladov, angin, glavobolov, utrujenih nog in še česa ste prespali, in se naslednji ali če nekaj dni zbudili prenovljeni.. Zakaj ne bi spanec pomagal tudi pri zmanjševanju uživanja sladkorja v vašem življenju? Preden sežete po še eni sladki kavi ali energijski pijači, poskusite leči za 15 minut. Po počitku na kavo verjetno še pomislili ne boste. Tudi sicer poskrbite za zadostno količino spanca. Pomanjkanje spanca vodi v povišanje stresnih hormonov, ki vas ženejo v uživanje sladkorja, hkrati pa se ob povišanem stresu hitreje zredimo.

Voda.

Voda je tako in tako nujno potrebna za normalno delovanje organizma, poleg tega napolni naš želodec in nam daje občutek sitosti. Kadar vas prime želja po sladkem, raje kot po sladkem prigrizku posezite po kozarcu vode. Če spadate v skupino ljudi, ki jim je okus vode preprosto dolgočasen in zato izberete raje okusnejše sladke napitke, jih poskusite nadomestiti z vodo, obogateno z rezinami limone, s svežo poprovo meto ali pa celo s svežim ali z zamrznjenim jagodičevjem. Če potrebujete mehurčke, je mineralna voda odlična izbira, da prelisičite tako brbončice kot center ugodja v možganih.

Uživajte beljakovine pri čisto vsakem obroku.

Eden prvih znakov, da v vaši prehrani primanjkuje beljakovin je prav želja po sladkem! Beljakovine bodisi v pustem mesu, mastnih ribah, jajcih, stročnicah, skuti ali soji nas bodo nasitile za dlje časa in preprečile, da bi nam misli nenehno uhajale k tisti tortici v vitrini. Četudi izgleda še tako slastno.

Jabolčni kis.

Naravnemu in že stoletja znanemu napitku velja zaupati pri podpori zmanjševanja uživanja sladkorja in splošnega čiščenja organizma. Izdelek Detox – jabolčni kis spodbuja občutek sitosti, zmanjšuje občutke lažne in prave lakote, podpira kurjenje odvečnih telesnih maščob, hkrati pa pomaga pri vzdrževanju zdravega ravnovesja krvnega sladkorja.

Sladkor je velika in še vedno premalo ovrednotena tegoba današnje družbe. Zdi se, da je prevzel vajeti naših življenj in bijemo z njim neskončne bitke kot z mlini na veter. Zdaj, ko vemo, kako vpliva na naš organizem in zahrbtno prevzema nadzor našega vsakdana, če mu to dopustimo, naj bitke ne bodo več neskončne, sploh pa ne večne.

Poglejmo vase in okoli sebe. Kaj vse je zares sladkost našega življenja?

Priporočeni izdelki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zapri

Prijava

Zapri

Košarica (0)

Košarica je prazna V vaši košarici ni izdelkov.

Vitaminko

Mesto zdravja