Je spomladanska utrujenost res znanilka pomladi ali znak oslabljenega imunskega sistema? Prepodite jo!

Pomlad je v polnem razcvetu, dnevi so daljši, svetlejši in toplejši, narava oživi v barvah in novem življenju. Kliče nas ven, h gibanju in k novim priložnostim. Pa imate res dovolj energije za vzpone na zelene hribčke, dolge kolesarske poti in vrtna opravila, ki jih ravno v tem času nikakor noče zmanjkati? Ali bi raje zatisnili oči in ležali kot spomladanski zavitek na božajočem soncu?

Spomladanska utrujenost je zelo pogosta nadloga sodobnega človeka. Opišemo jo lahko kot občutek napetosti med željo in fizično nemočjo iti za to željo. Kaže se v simptomih, kot so pomanjkanje koncentracije, izčrpanost in povečana potreba po spanju, razdražljivost in občutki tesnobe. Vemo, da je tudi večina prehladov, grip in drugih obolenj najbolj pogosta ravno v pomladanskem času, to pa je tudi čas največjega porasta alergij.

Vse to so kazalniki izčrpanega imunskega sistema. Vendar zakaj se to zgodi ravno na prehodu zime v pomlad in zakaj ni tako preprosto v telesu prebuditi telesno energijo, ki jo narava tako zlahka sprejme?

Naše telo se spomladi odzove na spremembe vremenske temperature. Dnevi so toplejši, krvni pritisk v našem telesu pa ob tem pade. Naenkrat hlastamo za kisikom in energijo.

Pozimi naše telo potrebuje več energije za uravnavanje telesne temperature, to pomeni, da pozimi preprosto potrebujemo več hrane, da lahko ohranjamo normalno delovanje vseh telesnih funkcij. V toplejših pomladnih mesecih pa ne potrebujemo več tako velikih porcij, ker so te telesu preveliko breme. Na žalost dandanes naš um ni tako čuječ, da bi prisluhnil telesu in se hitreje prilagodil na nov letni čas. Naš organizem sedaj kliče po več vitaminih in mineralih, ki jih je telo v najhladnejšem delu leta izčrpalo, potrebuje pa tudi več tekočine in sveže, lahke hrane, ki jo s sabo prinese pomlad.

V zimskem obdobju našemu počutju vladata predvsem dva hormona: seratonin in melatonin. Seratonin je hormon sreče, ki uravnava cikel spanja in zbujenosti. Melatonin je spalni hormon, ki se tvori v temi, med spanjem ga človeško telo pretvarja iz seratonina. Pozimi imamo zaradi krajših dni melatonina vedno v izobilju, kadar pa se dnevi začnejo daljšati, se ravnovesje med hormonoma poruši, takrat postane naše telo manj odporno in potrebuje kar nekaj časa, da si zopet povrne optimalno energijo.

Ali ste vedeli?

Banane vsebujejo manjše vrednosti serotonina, a vam bo pri spomladanski utrujenosti mnogo bolj koristil kratek sprehod kot notranji spodbujevalec hormona sreče.

K počasnemu privajanju telesa na nov letni čas prispeva tudi kajenje, uživanje alkohola ter previsoka telesna teža.

Močan imunski sistem ni pomemben samo za prijetnejše prehajanje med letnimi časi. Krepak obrambni mehanizem človeško telo varuje pred bakterijami, virusi in drugimi organizmi ter brani ga pred vnetji in alergijami. Dolgotrajno slabljenje imunskega sistema s kopičenjem manjših vnetij, alergij in okužb lahko privede do kroničnih, nevarnih in celo avtoimunih bolezni, s katerimi lahko celo ogrozimo lastno življenje.

Naučiti se, kako vzdrževati čil imunski sistem, je najboljša strategija samoobrambe in trdnega zdravja skozi vsa življenjska obdobja. Gre za preprosto umetnost zdravega prehranjevanja, obvladovanja stresa ter zmerne telesne vadbe. Ker pa je, roko na srce, v modernem svetu težko držati v rokah vajeti teh treh faktorjev, ker preprosto ne moremo imeti vpliva na kvaliteto vsakega vdiha, prehransko vrednost vsakega grižljaja in napetost sodelavcev na delovnem mestu, kar vsakodnevno toliko bolj krha naš imunski sistem, je prav, da posežemo po majhnih, a močnih pomočnikih.

Imuno Vital je popolnoma naravno prehransko dopolnilo, ki vsebuje najučinkovitejše sestavine za okrepitev naravne obrambne funkcije vašega organizma.

Redno jemanje izdelka Imuno Vital vam bo že v kratkem času obnovilo in zgradilo močan obrambni sistem telesa, ki bo varoval vaše trdno zdravje tudi v časih močnejše izpostavljenosti okužbam. Z vztrajnim dolgotrajnejšim jemanjem Imuno Vital kmalu ne boste več čutili spomladanske utrujenosti, tako je letošnja zagotovo vaša zadnja. Če boste ob jemanju Imuno Vital tudi sočutno skrbeli za svoje telo, vam bo to hvaležno povrnilo s trdnim zdravjem.

Tukaj je še nekaj malo drugačnih praktičnih nasvetov, kako lahko prelisičite slabo počutje, ki je povezano s spomladansko utrujenostjo:

Mrzel tuš

Po jutranjem tuširanju se nekajkrat izmenično stuširajte s curkom tople in hladne vode. Ne samo, da boste s tem zbudili kožne celice in spodbudili krvni pretok, zagotovo vas bo hladna voda tudi prebudila, prizemljila in motivirala v nov dan.

Skodelica kave

Kakšen nasvet, boste rekli. Pomislek je upravičen. Kava sprosti v telo adrenalin, ki nam v trenutku zviša nivo energije, ta pa kmalu za tem drastično pade in tako se hitro znajdemo v začaranem krogu jojo efekta energije. Pa vseeno. Ena kava na dan je stimulativen užitek z mnogo antioksidativnimi učinki. Privoščite si jo v dobri družbi, ob tem pa ne pozabite na zadostno hidracijo.

Vsi na ples!

Ni pomembno, da poznate prave plesne korake ali da izbirate točno določeno glasbo. Gotovo obstaja takšna, ki vaše boke ne glede na kraj in čas samodejno zaziblje in spravi v gibanje. Naj bo to ob pripravljanju zajtrka ali obešanju perila. Znanstveno dokazano je, da določene frekvence glasbe spodbujajo pozornost: če se da, prisluhnite takšni glasbi na delovnem mestu in se sprostite! Pozabili boste na slabo počutje, nihče vam ne bo zameril, če boste malo zaplesali vsaj z rameni, obenem pa boste učinkovitejši.

Otroška radovednost

Narava se prebuja in s svojo zelenino trka na našo dušo, da bi tudi mi pogledali svet malce bolj neobremenjeni, sveži in radoživi. Ni res? Poglejmo svet zopet skozi otroške oči, sprejmimo našo radovednost in utrujenost zamenjajmo s kakšnim novim, ali pa starim pozabljenim hobijem. Nov tuj jezik, slikanje, trebušni ples… Izbira je vaša.

Ste se kdaj vprašali, ali živali v naravi poznajo spomladansko utrujenost? Tudi če se niste, odgovor je seveda NE! Živali znajo mnogo bolj paziti nase in poslušati svoje telo ter se prilagajati tako letnim časom ter vremenskim vplivom in izbirati hranila, ki so za njihovo telo primerna. Spomladanska utrujenost prav tako ni naravno stanje človeškega telesa. Je le odgovor na stresno življenje, onesnaženo okolje in nezdravo prehrano in lepo zveneči izgovor na neodgovorne človeške odločitve.

Pazite nase! Zdravje je bolj kot kadarkoli sinonim močnega imunskega sistema.

Priporočeni izdelki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zapri

Prijava

Zapri

Košarica (0)

Košarica je prazna V vaši košarici ni izdelkov.

Vitaminko

Mesto zdravja